ריקי לוי דינר

ריקי לוי דינר

טור אישי על הורות, זהות, נשיות, וכל מה שנוגע בבטן הרכה שלנו.

לכניסה



עוד באו-מאמא


היתכן שדווקא בזכות חטיפי הבוטנים (במבה ודומיה) הישראלים סובלים פחות מאלרגיה?
תופעה: בישראל חרף המלצות משרד הבריאות מציעים הורים רבים חטיפי בוטנים לתינוקות מתחת לגיל שנה. מחקר חדש מגלה הבדלים משמעותיים בין שכיחות האלרגיה בישראל לבין שכיחותה באנגליה. האם יש קשר?
מערכת או-מאמא

מחקר בנושא הבדלי שכיחות האלרגיה לבוטנים בין ישראל לאנגליה התפרסם בנובמבר 2008 בעיתון היוקרתי ביותר בתחום: Journal of Allergy and clinical Immunolgy, וממנו עלה ששכיחות האלרגיה לבוטנים בישראל בקרב גילאי 4-18 היא כעשירית מזו שבאנגליה. החוקרים סוברים שכנראה חשיפה מוקדמת של תינוקות לחטיפי בוטנים מפתחת עמידות לאלרגיה זו, הנחשבת לקטלנית מבין האלרגיות למזון. כיום, ממשיך המחקר בכיוון מסקרן: תינוקות אנגלים נחשפים לחטיפי בוטנים בגיל 6-9 חודשים, במטרה לבדוק סברה זו.


בתמונה: במבה, באדיבות אוסם
בתמונה: במבה, באדיבות אוסם
בישראל, מסתבר, השכיחות לאלרגיה לבוטנים, בגילאי 4-18 שנים, היא עשירית מהשכיחות באנגליה. למרות שהדעה המוקדמת היא כי באנגליה נחשפים הילדים לבוטנים בגיל צעיר, בגלל השימוש בחמאת בוטנים, הסתבר במחקר שדווקא הילדים הישראלים נחשפים לבוטנים בגיל צעיר יותר... באנגליה, הילדים נחשפים לממרח בוטנים בסביבות גיל שנתיים, בעוד שבישראל נחשפים תינוקות בגיל 6 – 9 חודשים לחטיפי בוטנים בסגנון במבה ותואמיו. במחקר, המתקיים מזה 6 שנים, נמצא כי שכיחות האלרגיה לבוטנים בישראל נמוכה בהרבה מזו שבאנגליה. הממצא המסקרן של המחקר הוא, כאמור, שככל הנראה חשיפה מוקדמת זו דווקא מפתחת עמידות לאלרגיה לבוטנים.


יש לציין שגם באנגליה נבדקו ילדים יהודים בגילאי 4-18, כמו בישראל, כך שהגורם הגנטי נשלל במידה רבה. כתוצאה מהמחקר, אישר ה-NIH (מכון המחקר האמריקאי הלאומי, שהוא המכון היוקרתי ביותר בעולם) מחקר באנגליה, במימונו, ובו נבדקת ההשערה בדבר היתרונות שבחשיפה המוקדמת לבוטנים. במסגרת מחקר זה, שהחל לפני 3 שנים, החלו להאכיל תינוקות אנגלים בחטיף בוטנים באופן מכוון, בשכונות מסוימות ומוגדרות במדינה. לדעת פרופסור כץ, כבר בעוד שנים ספורות ניתן יהיה להגיע למסקנות ברורות בעניין זה: "כיום, ממליץ משרד הבריאות הבריטי להימנע מחשיפה של תינוקות ופעוטות לבוטנים או לחטיפים המכילים בוטנים, בגלל החשש מהאלרגיה", אומר פרופסור כץ,


"אך המניעה ו/או ההמלצה לדחות עד כמה שאפשר את החשיפה לבוטנים לא הוכיחה את עצמה. כיום נבדק דווקא הכיוון ההפוך: חשיפה מוקדמת תמנע את האלרגיה לבוטנים. אם תוצאות המחקר יאשרו את הסברה, הרי שההמלצות הקשורות לחשיפת תינוקות ופעוטות לבוטנים ישתנו וההמלצה תהיה דווקא להקדים את החשיפה של התינוקות לבוטנים/חטיפי בוטנים".


על אלרגיה לבוטנים


הבוטנים זכו בתואר המפוקפק של "מלכת האלרגיה למזון", והם אחראים למקרי המוות הרבים ביותר מאלרגיה למזון בעולם המערבי. למעלה מאחוז אחד מהאוכלוסיות הנסקרות מדווחות על אלרגיה לבוטנים. נתון זה מצוי בעלייה, וסקרים מאוחרים יותר באנגליה מדווחים על שכיחות של כמעט 2 אחוז.  בוטנים, אגב, היו אחראים ל-59 אחוז מתוך 63 מקרי מוות מאלרגיה למזון בארה"ב! באנגליה, לעומת זאת, אכילת בוטנים גרמה "רק" ל-14.3 אחוז ממקרי המוות מאלרגיה למזון. למעשה, ברוב המכריע של המקרים שהסתיימו במוות, הנפגעים היו מודעים לכך שהם אלרגיים... מדוע, אם כן, הם נחשפו? מסתבר, כי חשיפה לא מכוונת לבוטנים מתרחשת בלמעלה מ-14 אחוז מהאלרגיים. חישוב פשוט יראה שאם במדינה כמו ארה"ב יש כ-250,000,000 תושבים, ומהם סובלים מאלרגיה לבוטנים 2 אחוז, הרי שיהיו כ-5,000,000 אנשים האלרגיים לבוטנים, אשר מהם 70,000 נחשפים באופן לא מודע לבוטנים. לנוכח מספרים אלה, לא ייפלא ששלטונות ארה"ב הוציאו הוראה האוסרת על הגשת בוטנים בטיסות...


נתונים אלה נכונים במיוחד בארה"ב, קנדה ואנגליה, נמוכים יותר באירופה ובאסיה ונמוכים עוד יותר - בישראל. הבדלים אלה יכולים להיות מוסברים במספר אופנים: רקע גנטי, גורם סביבתי עם התייחסות לעלייה ברמות האטופיה במדינות מפותחות -"תורת ההיגיינה"- או גיל וכמות החשיפה. בהתייחס לגורם האחרון, של גיל החשיפה, בבריטניה ובארה"ב הוצאו הנחיות המנחות נשים בהריון במשפחות בסיכון לאלרגיה בכלל, להימנע מצריכת בוטנים בהריון ובתקופת ההנקה וכן ממתן בוטנים לתינוק עד לגיל 3 שנים. למרבה האירוניה, שכיחות האלרגיה לבוטנים באזורים אלו הכפילה את עצמה מאז מתן המלצות אלו, מ-1-1.8 אחוז.


השאלה מדוע דווקא באוכלוסיות מסוימות שכיחה האלרגיה לבוטנים, נחקרה רבות. בסין, לדוגמא, צריכת הבוטנים אינה נופלת מזו שבארה"ב. גם ייצוג החלבונים האלרגניים בבוטנים בסין אינו שונה מזה שבארה"ב. למרות שניתן להשפיע על התבטאות וריכוז החלבונים האלרגניים באמצעות קליית הבוטנים והעלאת ריכוז החלבון האלרגני עד פי מאה - נראה שההסבר לא טמון בכיוון זה.


אורנה מלכי לבנה עורכת או-מאמא: "אכן מסקנות המחקר מעניינות מאוד, אך חשוב להדגיש, נכון להיום, כי צריכת חטיפי בוטנים בישראל מתחת לגיל שנה היא בניגוד להמלצות, עדיין בוטנים הנו מזון שאינו מתאים לצריכת תינוקות מתחת לגיל שנה בדיוק כמו חלב, וחלבון ביצה. אם קיימת אלרגיה לבוטנים היא יכולה להיות קטלנית ללא קשר לשכיחותה באוכלוסיה. החטיף נתפס בקרב האוכלוסיה כמזון בטוח מחנק לתינוקות, זמין ונח ולכן פופולארי בצריכתו מתחת לגיל המומלץ".


פורטל או-מאמא ימשיך לעקוב אחרי התפתחויות נוספות בנושא.



 

לשאלות נוספות ותמיכה כנסו לפורומים שלנו
להוסיף תגובה
שם
דואר אלקטרוני
נושא
תוכן

כל תמונה היא סיפור 

*לכניסה לגלריות לחצו כאן

 

 

עוד באו-מאמא

 

ידיים, משפחה, ניוזלטר או-מאמא

ניוזלטר שבועי

אחת לשבוע מקבלים חברי מועדון O-mama ישירות לתיבת המייל שלהם, ניוז לטר הכולל מגוון תכנים בנושא משפחה והורות.

*ההרשמה חינם.

לכניסה לחצו כאן 

 

הרשמה לניוזלטר או-מאמא

שם פרטי
משפחה
דוא"ל
Powered by Artvision | Truppo Websites